'Stop digitaal pesten op sportclub'

Er wordt door leden van sportclubs digitaal behoorlijk wat afgescholden en gepest. Daarom komt de sportwereld samen met kenniscentrum Mijn Kind Online met de campagne Sportief met Sociale Media. Zij hopen daarmee pesten via sociale media als WhatsApp en Twitter een halt toe te roepen.

Voorlichting
"Scheidsrechters worden door spelers uitgescholden op Twitter en teamgenoten pesten elkaar via een gezamenlijke WhatsApp-groep", zegt Remco Pijpers van Mijn Kind Online. "Op basis van CBS-cijfers wordt geschat dat gemiddeld één op de tien jongeren digitaal wordt gepest."

Ouders zouden vaak niet weten dat het pesten aan de gang is en sportbonden weten niet hoe ze ermee om moeten gaan. De Koninklijke Hockeybond en Mijn Kind Online, initiatiefnemers van de actie, komen in augustus met voorlichtingsmateriaal voor sportverenigingen

Toolkit voor sportverenigingen

De toolkit Sportief met Sociale Media (downloads onderaan deze pagina) biedt  een protocol voor het gebruik van sociale media op ‘de club’, achtergrondinformatie voor verschillende leeftijden, voorlichtingsmateriaal voor begeleiders en informatie voor besturen en tuchtcommissies.

Door aan te haken op de campagne Sportief met Sociale Media maken de sportbonden een duidelijk statement, zegt Pijpers van Mijn Kind Online. 'Zoals de meeste scholen het gebruik van sociale media inmiddels hebben vastgelegd in de schoolregels, moeten sportverenigingen het verankeren in hún reglementen. Zo handelen ze pro-actief en zorgen ze voor een veilig en sportief klimaat, zowel op het veld als online.'
Toolkit Sportief met Sociale Media

Voor jongeren

    Sociale media? Hou het sportief!

Voor begeleiders

    Gedragsregels voor trainers & coaches
    Stappenplan Sportief met media
    Voorkom Digitaal pesten
    Feiten & cijfers over sociale media 6-10 jaar
    Feiten & cijfers over sociale media 11-17 jaar
    Vragen & antwoorden

Voor sportbesturen

    Wat mag wel en niet?
    Bestuur en beleid

Bron : http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/stop-digitaal-pesten-op-sportclub