De effecten van pesten op het werk voor de werknemer. E Loth

In deze these wordt de bestaande literatuur behandeld over pesten op het werk. Gemiddeld 10% van de beroepsbevolking heeft wel eens te maken met pesten op het werk en zowel voor gepesten als voor de organisatie zijn er ernstige gevolgen. Er is gekeken naar de oorzaken en gevolgen van pesten op het werk voor de gepeste en hoe de gepesten om gaan met de situatie.
Om de oorzaken van pesten de achterhalen is er gekeken naar de persoonlijkheid van de gepeste, de sociale positie die de gepeste inneemt, sekse en de werkomgeving. De persoonlijkheid van gepesten speelt een rol bij wie slachtoffer wordt van pesterijen op het werk en wie niet. Gepesten worden onder andere gezien als overpresteerders met een onrealistisch beeld van hun eigen kunnen. Overigens zijn de meningen verdeeld of de persoonlijkheid de oorzaak is voor het pesten of dat het ook een gevolg kan zijn. Ook een opvallende positie op de werkvloer door bijvoorbeeld een afwijkende sekse of huidskleur en autoritair leiderschap van de manager kunnen indicatoren zijn voor pesten op het werk.
De gevolgen van pesten op het werk voor de werknemer zijn gericht op het fysiologische, lichamelijke en psychische vlak. De symptomen die de gepesten onder andere kunnen ervaren komen overeen met symptomen die slachtoffers van Post-Traumatisch Stress Stoornis ook ervaren. Tevens blijkt uit onderzoek dat het cortisolniveau van gepesten afwijkt van het cortisolniveau van niet-gepesten. Het cortisolhormoon wordt ook wel gerelateerd aan stress. Ook op de lange termijn ervaren slachtoffers van pesten nog de schaamte van wat er gebeurd is.
Tenslotte reageren mannen en vrouwen verschillend op pesten en gaan zij hier verschillend mee om.