De asociale kant van sociale media Erica Van den Hoff PXL 2014

In mijn eindwerk wil ik de volgende onderzoeksvraag verkennen: ‘Wat zijn de negatieve gevolgen van sociale media voor jongeren tussen de tien en veertien jaar en wat kan men hieraan doen?’.

Dit eindwerk is getiteld: ‘De asociale kant van sociale media’. Ik koos deze titel omdat sociale media niet altijd even sociaal zijn, zoals de naam wel laat vermoeden.

Sociale media kunnen een heel mooi gegeven zijn, dat mensen kan samenbrengen en vriendschappen kan laten ontstaan. Het kan ervoor zorgen dat mensen die onzeker zijn in het echte leven, toch de gelegenheid vinden om in contact te treden met anderen. Het geeft mensen de mogelijkheid om in verbinding te blijven met elkaar op een eenvoudige manier en is bovendien kosteloos. Sociale media laten toe dat mensen zichzelf naar de buitenwereld profileren op een manier die ze zelf willen. Mensen kiezen zelf wat ze delen met de buitenwereld en wanneer.

Doch er is ook een schaduwzijde aan deze nieuwe media. Ze kunnen dan wel vriendschappen teweeg brengen, maar ze kunnen evenzeer vriendschappen verpesten. Ze kunnen mensen in contact brengen met anderen, maar er kan nooit gegarandeerd worden dat de andere persoon even positieve bedoelingen heeft. Ze kunnen informatie en foto’s tonen van gebruikers, maar de gebruikers beslissen zelf niet wat met deze informatie en/of dit beeldmateriaal gebeurt.

Om dit eindwerk te kunnen schrijven heb ik een zoektocht achter de rug naar de duistere kanten van sociale media. Ik heb me verdiept in welke risico’s er zijn rond sociale media, toegespitst op jongeren. Daarenboven ben ik op zoek gegaan naar tips om de risico’s te beperken en op een zo veilig mogelijke manier met sociale media om te gaan.