Sociale media vallen vandaag niet meer weg te denken uit onze leefwereld. Het meest populaire medium, Facebook, wordt bezocht door jong en oud. Ook de pubermeisjes van het observatie-en behandelingscentrum Espero zijn doorwinterde gebruikers van dit medium. Waarnemingen tonen aan dat zij wildvreemden toevoegen als vriend, deze contacteren en er soms verliefd op worden. Vaak sturen zij ook seksueel getinte berichten en/of foto‟s. De bezoekers van hun profielpagina zijn niet altijd even onschuldig en evenwel deinzen ze er niet voor terug om het vertrouwen van deze meisjes te misbruiken. Het doel van dit project is dan ook de meisjes te informeren over en te sensibiliseren voor de risico‟s die gepaard gaan met dergelijk gedrag zoals: grooming, identiteitsfraude, loverboys en sexting. Aangezien het om een erg kwetsbare doelgroep gaat is dit broodnodig.
Heel wat van deze meisjes kampen met één of meerdere problemen. Ze vertonen vaak een laag zelfbeeld en/of zijn onzeker over hun lichaam en hun uiterlijk.
Hiertoe werd een informatief en preventief spel ontworpen dat de thema‟s op speelse wijze bespreekbaar maken. De ultieme bedoeling is de meisjes mediawijzer te maken. Ze moeten zowel iets leren van het spel, als van elkaar.
Om dit te realiseren werden er waarnemingen en observaties uitgevoerd, werd er literatuur geraadpleegd en werden er mensen zowel in als uit de eigen praktijk bevraagd. Eindresultaat is een spel geworden met de titel: „Social Girls’. Er vond bovendien een evaluatie plaats van het product. Het spel heeft de intentie om Espero te helpen bij hun praktijkprobleem. Eventueel zou het product geïmplementeerd kunnen worden in andere organisaties.
Sociial Girls ziet er uit als een smartphone, maar het is een spelbord dat kwetsbare meisjes de gevaren van sociale media moet bijbrengen. Bedenkster Silke Verhulst maakte het bordspel als bachelorproef voor haar opleiding sociale readaptatiewetenschappen aan UC Leuven Limburg.
Stel je wordt op Instagram aangesproken door iemand van een modellenbureau. Jij
a. Stuurt meteen verschillende foto's naar die persoon, waarom niet?
b. Praat er eerst over met vrienden en volwassenen
c. Gelooft er niets van en klikt het weg
Het is maar één van de vele dilemma's die Silke in haar gezelschapsspel Social Girls verwerkte. Het komt uit de scriptie waar een bordspel, een dobbelsteen en meer dan tweehonderd speelkaarten bij horen. Social Girls wil pubermeisjes sensibiliseren over grensoverschrijdend gedrag op sociale media. Tijdens haar stage merkte Silke dat heel wat meisjes slordig omgaan met sociale media. Haast elke dag gebeurde er wel iets, dikwijls door contact met onbekenden. De meisjes hadden in de leefgroep amper interactie met elkaar : ze zaten elk op hun eigen scherm te kijken. Op internet hadden ze vele vrienden, vaak valse profielen, mensen die ze niet kenden. Sommige meisjes hadden er geen problemen mee om naaktfoto's naar die vreemden te sturen, een begrip dat we kennen als sexting.
Sexting is onuitwisbaar, zo signaleert één van de spelkaarten. Twee jaar geleden legde onderzoek nog bloot dat 47% van de Vlaamse jongeren (15-21 jaar) een tekstbericht over seks had verstuurd. Acht procent had een webcamgesprek in slip gevoerd.
Thema's als loverboys, naakt voor de webcam zitten, sexting zijn gevoelige onderwerpen die vooral in de bijzondere jeugdzorg actueel zijn.
Bronnen
Scriptie Silke Verhulst
De Morgen 01/12/2016
http://www.demorgen.be/binnenland/dit-is-het-spel-dat-kwetsbare-meisjes-sterker-maakt-ba59e843/