Films over (cyber)pesten

Cyberbully is een tv-film die in première ging op 17 juli 2011 bij het tv-netwerk ABC Family. De film gaat over een tieAffice Cyberbullynermeisje dat gepest wordt via het internet. Taylor is een mooie zeventienjarige middelbare scholier maar een beetje onhandig en ze is zich daar pijnlijk van bewust. Als ze voor haar verjaardag een computer krijgt, kijkt Taylor uit naar het vooruitzicht van vrijheid en onafhankelijkheid van het online gaan zonder dat haar moeder over haar schouder meekijkt.

Taylor wordt echter al snel het slachtoffer van verraad en pesterijen tijdens een bezoek aan een sociale website. Ze is bang om haar klasgenoten en beste vriendin onder ogen te komen tot ze tot het uiterste gedreven wordt. De film is gebaseerd op het verhaal van Megan Meier die zelfmoord pleegde na gecyberpest geweest te zijn.  Suicide of Megan Meier  Meer info (Engels)   Voor een blogbespreking (erg kritisch, beetje onterecht m.i.) klik hier    Voor een Nederlandstalige bespreking met toch wel positieve commentaren klik hier

De film lijkt zeer geschikt om met een klasgroep of jeugdbewegingsgroep naar te kijken om cyberpesten bespreekbaar te maken. Over 'cyberbullying nav de film klik hier. Op Youtube vind je fragmentjes en volledige versies, maar Youtube verwijdert regelmatig films of filmfragmenten omwille van copyrightschendingen. Het zou kunnen dat de links ondertussen niet meer werken of niet in Vlaanderen of Nederland beschikbaar zijn. Tik  in het zoekvenster van Youtube of andere filmpjesverdelers zoals Vimeo 'Cyberbully' eventueel vergezeld van 'full movie' of 'film' om de volledige film of fragmenten te zoeken.  Je kunt de film ook online bestellen via Amazon of via wat googelen op het internet.

 

 

Ben X Ben X is een Belgische film uit 2007 van Nic Balthazar. De film is gebaseerd op het boek 'Niets was alles wat hij zei' uit de FahreFilm Ben Xnheit-reeks. Het verhaal gaat over een jongen met het syndroom van Asperger, die op school gepest wordt en vlucht in de virtuele wereld van een computerspel.

De film is gebaseerd op Balthazars eigen boek 'Niets was alles wat hij zei', dat gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. In Gent pleegde een jongen (Tim) zelfmoord door van het Gravensteen te springen, omdat hij op school gepest werd. Het pesten in combinatie met het syndroom van Asperger, een autismespectrumstoornis, zou deze jongen tot waanzin gedreven hebben, bleek uit de afscheidsbrief die Tim schreef aan zijn moeder. Balthazar kent de moeder van deze jongen persoonlijk. Zijn filmdebuut is ter nagedachtenis en een eerbetoon aan hem.

De film wil de kijker duidelijk maken wat de gevolgen kunnen zijn van pesten en iedereen aansporen de school leefbaarder te maken. Lees hier verder.

Website van de film klik hier

 

 

 

 

 

Anna Odell ontmaskert pestkoppen in de film The Reunion. Film The Reunion

Een gepest meisje confronteert haar schoolklas met de hel waar ze doorheen ging. Werkelijkheid en fictie lopen in elkaar over in ‘The reunion’ van Anna Odell, die regisseert en de hoofdrol speelt in haar eigen verhaal.

Een schoolklas komt na 20 jaar weer bij elkaar voor een gezellige reünie. Anna, het meisje dat destijds werd gepest, heeft men voor het gemak vergeten uit te nodigen. Groot is dus de schrik wanneer zij uit eigen beweging toch komt opdagen. Rustig maar vastbesloten bederft Anna de feestvreugde door haar vroegere kwelgeesten alsnog ter verantwoording te roepen.

Strak en trefzeker laat dit intrigerende Zweedse filmproject van Anna Odell zien hoe de groep de gelederen opnieuw sluit en tenslotte niet aarzelt om geweld te gebruiken. Wat verwarrend dat Odell nooit echt duidelijk maakt waar fictie ophoudt en werkelijkheid begint. In Venetië kreeg 'The reunion' de persprijs voor het beste debuut. Regie: Anna Odell
Met: Anna Odell, Anders Berg, Robert Fransson, Sandra Andreis, Rikard Svensson

Bekijk de trailer