"Facebook verandert meisjes in krengen"

Sociaalnetwerksites als Facebook en Twitter maken van meisjes krengen, dat beweert de Britse vooraanstaande schooldirectrice Helen Wright. Andere experts zeggen echter dat dit de aard van meisjes en dus een eeuwenoud fenomeen is.

Helen Wright, het hoofd van de school St Mary's Calne in Wiltshire, beschuldigde ook sterren als Paris Hilton ervan een slecht voorbeeld te stellen voor jonge meisjes. Op televisie worden deze vriendschappen breed uitgesmeerd en deze draaien om gemeenheid en het geven van kritiek op anderen.

Eeuwenoud
Opoedingsexperte Pam Spurr zegt echter dat dit niet waar is. "Het zit in de aard van de meisjes om gemeen te zijn. Ze zijn manipulatief en vaak gemeen op de speelplaats. Professor Wright zegt dat meisjes zich nu anders gaan gedragen door sociaalnetwerksites en celebs. Maar dat is duidelijk niet het geval, ook toen wij opgroeiden was je de ene dag 'in' en de andere dag 'uit'. Op een dag tijd kun je van beste vriendin tot vijand verklaard worden. Jongens daarentegen hielden zich vroeger voornamelijk bezig met voetballen, ze praatten ruzies redelijk snel uit. Als het echt uit de hand liep, dan vechten ze met elkaar en was het ook weer snel opgelost. Dit patroon zie ik ook bij mijn zonen en dochters. Dus zeggen dat het nieuw is voor meisjes op elkaar zo behandelen is simpelweg fout."

Lesje leren
"Sociaalnetwerksites zorgen voor meer mogelijkheden tot gemeenheid en pestgedrag, maar het lijkt me veel erger om op de speelplaats buitengesloten te worden in vergelijking met 'gedefriend' te worden op een sociaalnetwerksites. Veel van dit soort sites strijden tegen pestgedrag, proberen het zelfvertrouwen te verhogen en eetstoornissen aan te pakken. Ook zijn er heel wat vrouwelijke sterren die wel een goed rolmodel zijn. Zo hebben Paris Hilton en Nicole Richie publiekelijk ruzie gemaakt, maar we mochten ook getuige van hun reünie zijn. Mama's die hun dochters naar reality-tv laten kijken, moeten misschien best eens twee keer nadenken, maar dit soort shows geven ook belangrijke levenslessen mee", aldus Spurr.

"Het is de verantwoordelijkheid van de ouders om in de gaten te houden hoe hun kinderen door leeftijdsgenoten behandeld worden en of ze anderen met respect behandelen. Ook is het aan de sociaalnetwerksites om onacceptabel gedrag te verbieden", besluit de opvoedingsexperte.

Bron : Het laatste nieuws 09/05/2012