Cyberpesten van moslimmeisjes is een zorgwekkende rage

Charlotte Christiaens en Johan Leman spreken namens het regionaal integratiecentrum Foyer in Molenbeek. Het cyberpesten van moslimmeisjes is een groeiend probleem op scholen in Brussel, maar ook daarbuiten.

Op Facebook deel je vakantiefoto's met elkaar, en kom je te weten waar vrienden dagelijks mee bezig zijn. Je krijgt een uitnodiging, je maakt een selfie, die wordt geliket en gedeeld. Facebook is laagdrempelig. Iedereen kan erop en eraan. Het kost niets, vergissinkje is toegestaan. Nooit te zwaar aan tillen.

Maar toch ook opletten, wees een beetje voorzichtig. Hou het onder echte vrienden. Want wat als datzelfde Facebook door diezelfde vrienden nadien plots gebruikt wordt om je te kwetsen? Wat, als sommige vrienden geen echte vrienden blijken maar je in de val hebben gelokt?

Ze chanteren je met een foto. Ze willen je kapot. Wat dan?
Cyberpesten is de nouvelle vague. Dat spelletje is momenteel aan de gang in enkele scholen in Brussel, en wellicht ook daarbuiten.

Een nieuwe 'sport': samen met enkele kameraden op school een Facebookpagina maken met als doel moslimmeisjes te vernederen. Samen als stoere jongens foto's verspreiden bij de jongens van de moslimgemeenschap om er een vriendinnetje de grond mee in te boren. Foto's van zulke onschuldige meisjes via de sociale media verspreiden, liefst met allerlei insinuaties, schuttingtaal en beledigingen erbij. Doelbewust en sadistisch. 'Fatima, sale pute!', 'Les deux grosses salopes de BXL', 'Cette petite pute'.

Anti-emancipatorisch
Iedere kans van een meisje op speelse fantasie is op slag verdwenen. Weg is ook elk verlangen om ook eens, al was het maar om te spelen, een selfie te maken waarbij je een westers-uitdagende pose aanneemt. Elke mogelijkheid tot experiment wordt uitgesloten. Want achteraf kan het je fataal worden.

Dan zie je jouw foto plots via een schoolkameraad op Facebook opduiken, met allerlei schunnige taal erbij. Op straat word je nageroepen: 'sale pute'. Thuis krijg je ervan langs. Je bent een schande voor de familie en voor de vrienden en vriendinnen. Er circuleren foto's van meisjes in lingerie, op illegale wijze bemachtigd door de beheerders van de pagina.

Via Facebook kan je meisjes kort zetten, als in een gevangenis. Cyberpesten wordt een zeer doeltreffend middel om sommige moslimmeisjes elk recht op experiment te ontnemen. Waar vroeger de gepeste enkel in een gesloten omgeving, bijvoorbeeld op de speelplaats, negatief benaderd werd, achtervolgt het pesten via Facebook de gepeste tot ver buiten de schoolmuren, tot op straat, tot bij de familie, tot in de slaapkamer.

In Italië zijn al meerdere gevallen bekend van jongeren die omwille van Facebookpesten zelfmoord hebben gepleegd. In Brussel is het nog even wachten, niet lang meer, vooraleer we ook zo ver zijn. Sommige schooldirecties zijn op de hoogte, maar voelen zich machteloos. Wanneer ze hierover geïnformeerd worden, raadt de politie aan
om printscreens te nemen en het bewijsmateriaal zorgvuldig te bewaren.

Bewaren, maar tot wanneer? Tot je ergens van drie hoog uit het raam springt? Daarmee neemt de rage niet af.

Zijn er oplossingen? Zullen infocampagnes volstaan? Zal proactief optreden voldoende zijn? Mensen die beter alle mogelijkheden onderkennen, moeten hier dringend een initiatief nemen.

Zelf weten we van minstens vijf scholen waar het fenomeen zich voordoet: in een van die scholen zijn minstens 40 leerlingen bij zo'n Facebookpagina betrokken, onder wie twintig meisjes.

Bron : De Morgen 11/04/2014 http://www.demorgen.be/dm/nl/2461/Opinie/article/detail/1849326/2014/04/11/Cyberpesten-van-moslimmeisjes-is-een-zorgwekkende-rage.dhtml