Cyberpesten richt meer schade aan omdat het niet stopt

Slachtoffers van cyberpesten lijden meer dan wie via traditionele kanalen gestalkt wordt, dat blijkt uit recent onderzoek. Ook komt dit gedrag vaak voor bij online dating.

Doordat het niet mogelijk is te ontsnappen aan de eeuwig actieve online wereld en door de publieke aard van de dreigingen, is cypberpesten intenser. Vier op de tien vrouwen werden al via de computer of andere elektronische apparaten lastig gevallen na online dating, 20 procent van de stalkers gebruikt sociaalnetwerksites om hun slachtoffers te raken. Het gevolg is dat gepeste persoon te maken krijgen met symptomen als stress, angst, nachtmerries, maar het stoort ook hun eet- en slaappatroon.

Verwerkingsproces
Uit recent onderzoek blijkt dat 36 procent van de studenten in Zuid-Korea het afgelopen jaar minstens een keer online gepest werd. Professor YeoJu Chung: "De resultaten onthullen dat cyberpesten studenten sociaal gestresseerd maken, eenzaam, gefrustreerd, triest en hulpeloos. Velen hebben het moeilijk om dit te verwerken. We kunnen hen helpen door ze emotionele vaardigheden te leren ontwikkelen om dit te overwinnen, in plaats van dat ze zelf pesters worden."

Sociaalnetwerksites
Cyberpesten is vooral in het Verenigd Koninkrijk een groot probleem. Een vijfde van de kinderen tussen zes en negen jaar werd er al het slachtoffer van agressief of onaangenaam online gedrag. Dit komt deels doordat Britse kinderen het langst actief zijn op sociaalnetwerksites. Enkel in Spanje liggen deze cijfers hoger. 25 procent van de kinderen tussen zes en negen jaar gebruiken e-mail, 64 procent is actief op sociaalnetwerksites.

Stalking
Onderzoekster Elizabeth Carll: "Steeds meer stalkers gebruiken de moderne technologie om hun slachtoffers te volgen en te pesten, een op de vier slachtoffers kreeg te maken met cyberstalking, zoals bedreigende mails of via chatprogramma's. De symptomen zijn intenser dan bij persoonlijke stalking, omdat de impact groter is doordat de online communicatie de klok rond gebeurt, je kunt niet ontsnappen naar een veilige plek, daarnaast is het overal toegankelijk." Maar de sterktes van het internet kunnen zich ook tegen de pesters keren. Dezelfde technologieën die gebruikt worden om lastig te vallen, kunnen ook gebruikt worden om misbruik te voorkomen. Zo kan een gsm-applicatie die meldt of de persoon die je belt dichtbij is levens redden. (ep)

Bron : Het Laatste Nieuws 08/08/2011 http://www.hln.be